2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları

HEKİM ONLİNE KOÇ iletişim
HEKİM ONLİNE KOÇ Başarıya Giden Yolda Yenilikçi Destek | 2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları

YKS’de 1. Oturum Temel Yeterlilik Testidir. Temel Yeterlilik Testinde, öğrenciler; MEB, ÖSYM müfredatında yer alan konuların bazılarından sorumludur. TYT-Temel Yeterlilik Testinin konuları nelerdir? Hangi konulardan daha çok soru çıkmaktadır? Soru dağılımı nasıldır? TYT konularını incelediğimiz bu yazımızda hangi dersin hangi konusundan kaç soru çıkacağını öğrenebilirsiniz. Bu yazımızdan TYT Tarih konularını, TYT Tarih konularına göre soru dağılımını bulabilirsiniz. Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda TYT’den almak istediğiniz puana göre çalışmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu yazı TYT Tarih konularının hangisine ne kadar zaman ayıracağınızı da belirlemenize yardımcı olacaktır.

2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları
2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları

YKS, TYT ve AYT Nedir?

YKS: Türkiye Cumhuriyeti, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltılmış adıdır. Üç oturumdan oluşur. 1. Oturum: TYT, 2. Oturum: AYT, 3. Oturum: YDT’dir. TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir. AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testi’dir. YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de, öğrenciler; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden sorumlulardır. MEB tarafından belirlenen ve 9. ve 10. Sınıfta okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinin müfredatının tamamında soru sorulmaktadır. TYT’de çıkan sorular, temel bilgilerin yorumlanmasına dayanır. Genellikle ekstra bilgi içeren sorular sorulmaz.

YKS’nin 2. Oturumu olan AYT’de öğrenciler, seçtikleri alanın derslerinden sorumludurlar. TYT’nin aksine AYT bilgiyi ölçen bir sınavdır. Yine TYT’nin aksine AYT, her dersin 11. ve 12. sınıflarda okutulan konularını içermektedir.  

YKS’nin 3. Oturumu olan YDT’ye ise yabancı dilden hazırlanan öğrenciler girmektedir. Bu sınavda İngilizce başta olmak üzere diğer dillerden testler hazırlanmaktadır. Öğrenciler seçtiği yabancı dilden sınava girer.

TYT Toplam Kaç Soru?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de; Türkçe:40 soru, Temel Matematik: 40 soru, Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih:5, Coğrafya: 5, Din Kültürü: 5, Felsefe: 5), Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik: 7, Kimya: 7, Biyoloji: 6) olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Oturum: TYT’de çıkan soruları çözmek için her öğrenciye 165 dk. (2 saat 45 dk.) verilmektedir.  TYT’de çıkan 165 sorunun her birini çözmek için yaklaşık 1,5 dk. vardır.

TYT Tarih Sorularını Çözmezsem Puanım Hesaplanır mı?

YÖK’ün aldığı karara göre TYT’de, Matematik ve Türkçe testinin ikisinde birden 0,5 (yarım) netin altında kalan adayların puanı hesaplanmaz. Bu ne demek oluyor. TYT Türkçeden sıfır netiniz var ama TYT Matematik testinden 0,5 netin üzerinde bir netiniz var, o zaman puanınız hesaplanır. Tam tersini yani TYT Matematik testinden sıfır netiniz var ama TYT Türkçe testinden 0,5 netin üstünde net var, o zaman yine puanınız hesaplanır. TYT’de Sosyal Bilimleri testi içinde sorulan Tarih sorularını çözmediğiniz zaman puanınız hesaplanır. TYT Sosyal Bilimleri testi içinde yer alan Tarih sorularını çözmeyip Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü testlerinden birini ya da hepsini çözebilirsiniz.

2024 İtibariyle TYT Tarih Konularının Dağılımı

YKS Sınavının 1. Oturumu olan TYT’de yer alan Sosyal Bilimler Testi içerisinde 5 Tarih sorusu sorulmaktadır. Bu soruları çözebilmek için aşağıdaki konuları çalışmak gerekir. Bu konular 2. Oturum olan AYT için de bir hazırlıktır.

  • Tarih ve Zaman
  • İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
  • İslam Medeniyetinin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri
  • Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri
  • Orta Çağ’da Dünya
  • Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi
  • Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti
  • Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler
  • Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti
  • Dünya Gücü Osmanlı
  • Sultan ve Osmanlı Merkez Teşkilatı
  • Klasik Çağda Osmanlı Toplum Düzeni
  • Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti
  • Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı
  • Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)
  • Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri
  • Sermaye ve Emek
  • XIX. ve XX. Yüzyılda Değişen Gündelik Hayat
  • XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya
  • Millî Mücadele
  • Atatürkçülük ve Türk İnkılabı

1. Oturum: TYT Tarih Testinde Hangi Konudan Kaç Soru Çıkıyor?

TYT sınavında öğrencilerin 10 ve 11. Sınıf Tarih konularından soru sorulmaktadır. TYT Sosyal Bilimleri Testinden 20 soru sorulmaktadır. Bu soruların 5 adeti Tarih dersinden gelmektedir.

TYT TARİH KONULARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI 
TYT Tarih Konuları202320222021202020192018201720162015
Tarih ve Zaman111
İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası111111111
İslam Medeniyetinin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri111
Türklerin İslamiyeti Kabulü ve İlk İslam Devletleri111111111
Beylikten Devlete Osmanlı111211
Dünya Gücü Osmanlı111
Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı1
Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914)1111112
XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya11222
Milli Mücadele1111112
Atatürkçülük ve Türk İnkılabı1111435
TYT SOSYAL BİLİMLERİ TESTİ İÇİNDE TARİH DERSİNDEN ÇIKAN SORU SAYISI: 5
2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları

TYT Tarih Dersine Nasıl Çalışılır?

YKS sınavının 1. Oturumu olan TYT’de Sosyal Bilimleri Testinde 20 soru sorulmaktadır. Bu 20 sorunun dağılımı şöyledir: Tarih: 5, Coğrafya: 5, Felsefe: 5, Din Kültürü: 5. TYT Tarih testinde çıkan sorular, temel tarih bilgilerinin yorumlanması şeklindedir. TYT Sınavına giren öğrenciler hepsi tarih sorularını yapabilecek durumdadır. Çünkü TYT Tarih konuları temel Tarih konularını içerdiği için 9.-10. sınıflarda, bütün alanlarda eğitim gören öğrencilere okutulmaktadır. Bu nedenle sınava giren öğrenciler Tarih sorularını çözmezse rakiplerinin gerisine düşer.

TYT Tarih sorularını çözmekte yine TYT Türkçe Testinde yer alan Anlam Bilgisi sorularındaki başarının etkili olduğunu söylemeliyiz. Dolayısıyla kitap okuyanın ya da yorumlama kabiliyeti yüksek olan öğrenciler TYT Tarih testindeki başarısını artırabilir.  TYT tarih dersine çalışmada tarihi romanlar okumanın, tarihi filmler seyretmenin de etkili olduğunu belirtmeliyiz. Mesela tarihi romanları tercih ederseniz bir taşla iki ya da üç kuş vurabilirsiniz. Hem tarihi bilgiler edinirsiniz hem de yorumlama kabiliyetinizi geliştirirsiniz. TYT sınavının özellikle TYT Tarih ve TYT Türkçe testleri başta olmak üzere her testinde başarınızı artırırsınız.       

TYT Tarih Çözmeden Sınavı Kazanabilir miyim?

TYT Sınavında, Sosyal Bilimler Testi içerisinde Tarih dersinden 5 soru sorulmaktadır. Her ne kadar soru sayısı az olsa da TYT Tarih sorularını iyi bir bölüm kazanan öğrencilerin tamamına yakını çözebildiği için mutlaka çözülmesi gereken sorular kategorisine giriyor. Ayrıca TYT Tarih soruları temel Tarih bilgisi olduğu için AYT sınavının da temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla TYT Sınavına hazırlanırken edindiğiniz bilgiler AYT sınavı için de gereklidir.

2024 TYT Tarih Konuları Ve Soru Dağılımları

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir