2024 TYT Felsefe Konuları Ve Soru Dağılımları

YKS’de 1. Oturum Temel Yeterlilik Testidir. Temel Yeterlilik Testinde, öğrenciler; MEB, ÖSYM müfredatında yer alan konuların bazılarından sorumludur. TYT-Temel Yeterlilik Testinin konuları nelerdir? Hangi konulardan daha çok soru çıkmaktadır? Soru dağılımı nasıldır? TYT konularını incelediğimiz bu yazımızda hangi dersin hangi konusundan kaç soru çıkacağını öğrenebilirsiniz. Bu yazımızdan TYT Felsefe konularını, TYT Felsefe konularına göre soru dağılımını bulabilirsiniz. Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda TYT’den almak istediğiniz puana göre çalışmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu yazı TYT Felsefe konularının hangisine ne kadar zaman ayıracağınızı da belirlemenize yardımcı olacaktır.

HEKİM ONLİNE KOÇ iletişim
HEKİM ONLİNE KOÇ Başarıya Giden Yolda Yenilikçi Destek | 2024 TYT Felsefe Konuları

YKS, TYT ve AYT Nedir?

YKS: Türkiye Cumhuriyeti, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltılmış adıdır. Üç oturumdan oluşur. 1. Oturum: TYT, 2. Oturum: AYT, 3. Oturum: YDT’dir. TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir. AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testi’dir. YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de, öğrenciler; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden sorumlulardır. MEB tarafından belirlenen ve 9. ve 10. Sınıfta okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinin müfredatının tamamında soru sorulmaktadır. TYT’de çıkan sorular, temel bilgilerin yorumlanmasına dayanır. Genellikle ekstra bilgi içeren sorular sorulmaz.

YKS’nin 2. Oturumu olan AYT’de öğrenciler, seçtikleri alanın derslerinden sorumludurlar. TYT’nin aksine AYT bilgiyi ölçen bir sınavdır. Yine TYT’nin aksine AYT, her dersin 11. ve 12. sınıflarda okutulan konularını içermektedir.  

YKS’nin 3. Oturumu olan YDT’ye ise yabancı dilden hazırlanan öğrenciler girmektedir. Bu sınavda İngilizce başta olmak üzere diğer dillerden testler hazırlanmaktadır. Öğrenciler seçtiği yabancı dilden sınava girer.

TYT Toplam Kaç Soru?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de; Türkçe:40 soru, Temel Matematik: 40 soru, Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih:5, Coğrafya: 5, Din Kültürü: 5, Felsefe: 5), Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik: 7, Kimya: 7, Biyoloji: 6) olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Oturum: TYT’de çıkan soruları çözmek için her öğrenciye 165 dk. (2 saat 45 dk.) verilmektedir.  TYT’de çıkan 165 sorunun her birini çözmek için yaklaşık 1,5 dk. vardır.

TYT Felsefe Sorularını Çözmezsem Puanım Hesaplanır mı?

YÖK’ün aldığı karara göre TYT’de, Matematik ve Türkçe testinin ikisinde birden 0,5 (yarım) netin altında kalan adayların puanı hesaplanmaz. Bu ne demek oluyor. TYT Türkçeden sıfır netiniz var ama TYT Matematik testinden 0,5 netin üzerinde bir netiniz var, o zaman puanınız hesaplanır. Tam tersini yani TYT Matematik testinden sıfır netiniz var ama TYT Türkçe testinden 0,5 netin üstünde net var, o zaman yine puanınız hesaplanır. TYT’de Sosyal Bilimleri testi içinde sorulan Felsefe sorularını çözmediğiniz zaman puanınız hesaplanır. TYT Sosyal Bilimleri testi içinde yer alan Felsefe sorularını çözmeyip Tarih, Coğrafya, Din Kültürü testlerinden birini ya da hepsini çözebilirsiniz.

2024 TYT Felsefe Konuları Ve Soru Dağılımları
2024 TYT Felsefe Konuları Ve Soru Dağılımları

2024 İtibariyle TYT Felsefe Konularının Dağılımı

YKS Sınavının 1. Oturumu olan TYT’de yer alan Sosyal Bilimler Testi içerisinde 5 Felsefe sorusu sorulmaktadır. Bu soruları çözebilmek için aşağıdaki konuları çalışmak gerekir.

  • Felsefenin Konusu
  • Bilgi Felsefesi
  • Varlık Felsefesi
  • Ahlak Felsefesi
  • Sanat Felsefesi
  • Din Felsefesi
  • Siyaset Felsefesi
  • Bilim Felsefesi
  • İlk Çağ Felsefesi
  • II. Yüzyıl ve 15. Yüzyıl Felsefeleri
  • 15. Yüzyıl ve 17. Yüzyıl Felsefeleri
  • 18. Yüzyıl ve 19. Yüzyıl Felsefesi
  • 20. Yüzyıl Felsefesi

1. Oturum: TYT Felsefe Testinde Hangi Konudan Kaç Soru Çıkıyor?

TYT Sosyal Bilimleri Testinden 20 soru sorulmaktadır. Bu soruların 5 adeti Felsefe dersinden gelmektedir.

TYT FELSEFE KONULARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI
TYT Felsefe Konuları202320222021202020192018201720162015
Felsefenin Konusu         
Bilgi Felsefesi         
Bilim Felsefesi         
Varlık Felsefesi         
Ahlak Felsefesi         
Siyaset Felsefesi         
Din Felsefe         
Sanat Felsefesi         
TYT SOSYAL BİLİMLERİ TESTİ İÇİNDE FELSEFEDEN ÇIKAN SORU SAYISI: 5

TYT Felsefe Dersine Nasıl Çalışılır?

YKS sınavının 1. Oturumu olan TYT’de Sosyal Bilimleri Testinde 20 soru sorulmaktadır. Bu 20 sorunun dağılımı şöyledir: Tarih: 5, Coğrafya: 5, Felsefe: 5, Din Kültürü: 5. TYT Felsefe testinde çıkan sorular, temel Felsefe bilgilerinin yorumlanması şeklindedir.

TYT Sınavının Türkçe Testinde çıkan Anlam Bilgisi sorularında başarılı olan öğrenciler, Felsefe sorularını çözmede de başarılı olmaktadır. Felsefe sorularında da çok kitap okuyanlar avantajlıdır. Okumak, anlamak ve yorumlamak TYT Felsefe soruları için de geçerlidir. TYT Felsefe Testi soruları için çalışırken çözülen testler, TYT Türkçe testinde karşınıza çıkacak olan sorularda da işe yarayacaktır.

TYT Felsefe Çözmeden Sınavı Kazanabilir miyim?

TYT Sınavında, Sosyal Bilimler Testi içerisinde Felsefe dersinden 5 soru sorulmaktadır. Her ne kadar soru sayısı az olsa da TYT Felsefe sorularını iyi bir bölüm kazanan öğrencilerin tamamına yakını çözebildiği için mutlaka çözülmesi gereken sorular kategorisine giriyor. Çok az gayretlerle bu TYT Felsefe testinde başarılı olmak mümkündür.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir