2024 TYT Matematik Konuları Ve Soru Dağılımları

HEKİM ONLİNE KOÇ iletişim
HEKİM ONLİNE KOÇ Başarıya Giden Yolda Yenilikçi Destek

YKS’de 1. Oturum Temel Yeterlilik Testidir. Temel Yeterlilik Testinde, öğrenciler; MEB, ÖSYM müfredatında yer alan konuların bazılarından sorumludur. TYT-Temel Yeterlilik Testinin konuları nelerdir? Hangi konulardan daha çok soru çıkmaktadır? Soru dağılımı nasıldır? TYT konularını incelediğimiz bu yazımızda hangi dersin hangi konusundan kaç soru çıkacağını öğrenebilirsiniz. Bu yazımızdan TYT Matematik konularını, TYT Matematik konularına göre soru dağılımını bulabilirsiniz. Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda TYT’den almak istediğiniz puana göre çalışmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu yazı TYT Matematik konularının hangisine ne kadar zaman ayıracağınızı da belirlemenize yardımcı olacaktır.

2024 TYT Matematik Konuları Ve Soru Dağılımları
2024 TYT Matematik Konuları Ve Soru Dağılımları

YKS, TYT ve AYT Nedir?

YKS: Türkiye Cumhuriyeti, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltılmış adıdır. Üç oturumdan oluşur. 1. Oturum: TYT, 2. Oturum: AYT, 3. Oturum: YDT’dir. TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir. AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testi’dir. YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de, öğrenciler; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden sorumlulardır. MEB tarafından belirlenen ve 9. ve 10. Sınıfta okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinin müfredatının tamamında soru sorulmaktadır. TYT’de çıkan sorular, temel bilgilerin yorumlanmasına dayanır. Genellikle ekstra bilgi içeren sorular sorulmaz.

YKS’nin 2. Oturumu olan AYT’de öğrenciler, seçtikleri alanın derslerinden sorumludurlar. TYT’nin aksine AYT bilgiyi ölçen bir sınavdır. Yine TYT’nin aksine AYT, her dersin 11. ve 12. sınıflarda okutulan konularını içermektedir.  

YKS’nin 3. Oturumu olan YDT’ye ise yabancı dilden hazırlanan öğrenciler girmektedir. Bu sınavda İngilizce başta olmak üzere diğer dillerden testler hazırlanmaktadır. Öğrenciler seçtiği yabancı dilden sınava girer.

TYT Toplam Kaç Soru?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de; Türkçe:40 soru, Temel Matematik: 40 soru, Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih:5, Coğrafya: 5, Din Kültürü: 5, Felsefe: 5), Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik: 7, Kimya: 7, Biyoloji: 6) olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. 1. Oturum: TYT’de çıkan soruları çözmek için her öğrenciye 165 dk. (2 saat 45 dk.) verilmektedir.  TYT’de çıkan 165 sorunun her birini çözmek için yaklaşık 1,5 dk. vardır.

TYT Matematik Sorularını Çözmezsem Puanım Hesaplanır mı?

YÖK’ün aldığı karara göre TYT’de, Matematik ve Türkçe testinin ikisinde birden 0,5 (yarım) netin altında kalan adayların puanı hesaplanmaz. Bu ne demek oluyor. TYT Türkçeden sıfır netiniz var ama TYT Matematik testinden 0,5 netin üzerinde bir netiniz var, o zaman puanınız hesaplanır. Tam tersini yani TYT Matematik testinden sıfır netiniz var ama TYT Türkçe testinden 0,5 netin üstünde net var, o zaman yine puanınız hesaplanır. 

2024 İtibariyle TYT Matematik Konularının Dağılımı

  • Temel Kavramlar
  • Sayı Basamakları
  • Bölme ve Bölünebilme
  • EBOB – EKOK
  • Rasyonel Sayılar
  • Basit Eşitsizlikler
  • Mutlak Değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Oran Orantı
  • Denklem Çözme
  • Problemler
  • Sayı Problemleri
  • Kesir Problemleri
  • Yaş Problemleri
  • Yüzde Problemleri
  • Kar-Zarar Problemleri
  • Karışım Problemleri
  • Harekat Problemleri
  • İşçi Problemleri
  • Tablo-Grafik Problemleri
  • Rutin Olmayan Problemler
  • Kümeler
  • Mantık
  • Fonksiyonlar
  • Polinomlar
  • 2. Derece Denklemler
  • Permütasyon ve Kombinasyon
  • Olasılık
  • Veri ve İstatistik

1. Oturum: TYT Matematik Testinde Hangi Konulardan Soru Çıkıyor?

TYT Sınavında öğrencilerin temel bilgileri yorumlama becerileri ölçüldüğü için Matematik testinde en çok Problemler konusundan soru sorulmaktadır. 40 soruluk Matematik testinin  10-12 sorusu problemlerden, 10 soru geometriden gelmektedir. Kalan sorular ise diğer konulara neredeyse eşit dağıtılmaktadır.

TYT TÜRKÇE KONULARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI
TYT Matematik Konuları202320222021202020192018201720162015
Temel Kavramlar23314443
Sayı Basamakları112121221
Bölünebilme Kuralları111111
OBEB-OKEK2
Rasyonel Sayılar2231111
Basit Eşitsizlikler31111112
Mutlak Değer111111111
Üslü Sayılar11111222
Köklü Sayılar111111231
Çarpanlara Ayırma111
Oran-Orantı11112
Denklem Çözme121212
Problemler101311131211111310
Kümeler111112212
Mantık11111
Fonksiyonlar111221112
Polinomlar11
Permütasyon-Kombinasyon121111
Olasılık111112111
Veri– İstatistik111111
1. OTURUM: TYT mATEMATİK TESTİ tOPLAM SORU SAYISI: 40 / mATEMATİK: 30 + GEOMETRİ: 10  

TYT Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

YKS Sınavının 1. Oturumu olan TYT’de Matematik Testi yaklaşık 30 Matematik, 10 Geometri sorusundan oluşmaktadır. Bu nedenle öğrenci seçtiği alana göre matematik sorularına yaklaşabilir. Üniversiteye hazırlanan sayısal, sözel ya da eşit ağırlık alanlarından birindeki öğrenci hem bu alanların gerektirdiği kadar hem de kazanmak istediği bölümün gerektirdiği kadar matematik sorusu çözmelidir. Sınava hazırlanmaya başladığınız an itibariyle matematik bilginiz hiç yoksa ya da çok düşükse öncelikle temel matematiği öğrenmelisiniz. Temel matematik bilgilerini öğrenmek ve yorumlayabilmek TYT sorularının yarısından fazlasını çözmenizi sağlayabilir. Temel matematik konularını öğrenmek ve bu bilgileri değişik sorularda yorumlayabilmek çok sayıda farklı matematik sorusu görmeyi gerektirir. Daha farklı şeklde söyleyecek olursak çok soru çözmelisiniz.

TYT Türkçe Sorularını En Başta mı Çözmeliyiz?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de; Türkçe:40 soru, Temel Matematik: 40 soru, Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih:5, Coğrafya: 5, Din Kültürü: 5, Felsefe: 5), Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik: 7, Kimya: 7, Biyoloji: 6) olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. 1. Oturum: TYT’de çıkan soruları çözmek için her öğrenciye 165 dk. (2 saat 45 dk.) verilmektedir.  TYT’de çıkan 165 sorunun her birini çözmek için yaklaşık 1,5 dk. vardır. Bu testlerin herhangi birinden başlayabilirsiniz ancak bizden bir tavsiye isterseniz güçlü olduğunuz branştan başlamanızda fayda vardır. Çünkü daha iyi olduğunuz testi hızlı çözerek diğer branşlar için süre artırabilirsiniz.

TYT Matematik Çözmeden Sınavı Kazanabilir miyim?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT Sınavında, matematik çözmeden sınavı kazanmanın mümkün olup olmadığı alanınıza (Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel) bağlıdır. Çünkü alnınızın ihtiva ettiği derslerden soruları yeterli oranda çözmezseniz en azından o alanda başarısız olursunuz. Alanınıza ait soruları hiç çözmezseniz o alanda puanınız da olmaz. TYT Matematik testini çözmek ya da çözmemek istediğiniz bölümle de alakalıdır. İstediğiniz bölümü kazanan öğrencilerin matematik yapma ortalamasına yaklaşık bir matematik sorusunu doğru çözmezseniz herhangi bir alandan puanınız olur, belki baraj puanını da geçersiniz ama istediğiniz bölüme yerleşemezsiniz. Bu konuda her öğrencinin durumu farklıdır. Bu nedenle profesyonel yardım almak gerekir.

TYT Matematik Testinde Yer Alan Geometri Sorularını Çözmesem Olur mu?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de, Matematik testi içinde yaklaşık 10 adet geometri sorulmaktadır. Bu soruları çözmek ya da çözmemek alanınıza (Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel) ya da istediğiniz bölüme bağlıdır. Matematik çalışmaya başlayan öğrencilerin şunu da bilmesi gerekir ki geometri soruları içerisinde çok az gayretle çözülebilecek sorular vardır. Sizi istediğiniz bölüme yaklaştıracak her sorunun kıymeti vardır. Her branş içerisinde çözülebilecek sorular vardır. Bunların tespiti için profesyonel yardım almak sizi hedeflerinize bir adım daha yaklaştırır.  

2024 TYT Matematik Konuları Ve Soru Dağılımları

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir