2024 TYT Coğrafya Konuları Ve Soru Dağılımları

2024 TYT Coğrafya Konuları Ve Soru Dağılımları
2024 TYT Coğrafya Konuları Ve Soru Dağılımları

YKS’de 1. Oturum Temel Yeterlilik Testidir. Temel Yeterlilik Testinde, öğrenciler; MEB, ÖSYM müfredatında yer alan konuların bazılarından sorumludur. TYT-Temel Yeterlilik Testinin konuları nelerdir? Hangi konulardan daha çok soru çıkmaktadır? Soru dağılımı nasıldır? TYT konularını incelediğimiz bu yazımızda hangi dersin hangi konusundan kaç soru çıkacağını öğrenebilirsiniz. Bu yazımızdan TYT Coğrafya konularını, TYT Coğrafya konularına göre soru dağılımını bulabilirsiniz. Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda TYT’den almak istediğiniz puana göre çalışmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu yazı, TYT Coğrafya konularının hangisine ne kadar zaman ayıracağınızı da belirlemenize yardımcı olacaktır.

YKS, TYT ve AYT Nedir?

YKS: Türkiye Cumhuriyeti, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltılmış adıdır. Üç oturumdan oluşur. 1. Oturum: TYT, 2. Oturum: AYT, 3. Oturum: YDT’dir. TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir. AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testi’dir. YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de, öğrenciler; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden sorumlulardır. MEB tarafından belirlenen ve 9. ve 10. Sınıfta okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinin müfredatının tamamında soru sorulmaktadır. TYT’de çıkan sorular, temel bilgilerin yorumlanmasına dayanır. Genellikle ekstra bilgi içeren sorular sorulmaz.

YKS’nin 2. Oturumu olan AYT’de öğrenciler, seçtikleri alanın derslerinden sorumludurlar. TYT’nin aksine AYT bilgiyi ölçen bir sınavdır. Yine TYT’nin aksine AYT, her dersin 11. ve 12. sınıflarda okutulan konularını içermektedir.  

YKS’nin 3. Oturumu olan YDT’ye ise yabancı dilden hazırlanan öğrenciler girmektedir. Bu sınavda İngilizce başta olmak üzere diğer dillerden testler hazırlanmaktadır. Öğrenciler seçtiği yabancı dilden sınava girer.

HEKİM ONLİNE KOÇ iletişim
HEKİM ONLİNE KOÇ Başarıya Giden Yolda Yenilikçi Destek

TYT Toplam Kaç Soru?

YKS’nin 1. Oturumu olan TYT’de; Türkçe:40 soru, Temel Matematik: 40 soru, Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih:5, Coğrafya: 5, Din Kültürü: 5, Felsefe: 5), Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik: 7, Kimya: 7, Biyoloji: 6) olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. 1. Oturum: TYT’de çıkan soruları çözmek için her öğrenciye 165 dk. (2 saat 45 dk.) verilmektedir.  TYT’de çıkan 165 sorunun her birini çözmek için yaklaşık 1,5 dk. vardır.

TYT Coğrafya Sorularını Çözmezsem Puanım Hesaplanır mı?

YÖK’ün aldığı karara göre TYT’de, Matematik ve Türkçe testinin ikisinde birden 0,5 (yarım) netin altında kalan adayların puanı hesaplanmaz. Bu ne demek oluyor. TYT Türkçeden sıfır netiniz var ama TYT Matematik testinden 0,5 netin üzerinde bir netiniz var, o zaman puanınız hesaplanır. Tam tersini yani TYT Matematik testinden sıfır netiniz var ama TYT Türkçe testinden 0,5 netin üstünde net var, o zaman yine puanınız hesaplanır. TYT’de Sosyal Bilimleri testi içinde sorulan Coğrafya sorularını çözmediğiniz zaman puanınız hesaplanır. TYT Sosyal Bilimleri testi içinde yer alan Coğrafya sorularını çözmeyip Tarih, Felsefe, Din Kültürü testlerinden birini ya da hepsini çözebilirsiniz.

2024 İtibariyle TYT Coğrafya Konularının Dağılımı

YKS Sınavının 1. Oturumu olan TYT’de yer alan Sosyal Bilimler Testi içerisinde 5 Coğrafya sorusu sorulmaktadır. Bu soruları çözebilmek için aşağıdaki konuları çalışmak gerekir. Bu konular 2. Oturum olan AYT için de bir hazırlıktır.

  • Doğa ve İnsan
  • Dünya’nın Şekli ve Hareketleri
  • Coğrafi Konum
  • Harita Bilgisi
  • İklim Bilgisi
  • Dünya’nın Tektonik Oluşumu
  • Jeolojik Zamanlar
  • İç Kuvvetler / Dış Kuvvetler
  • Kayaçlar
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri
  • Su – Toprak ve Bitkiler
  • Nüfus
  • Türkiye’de Nüfus
  • Göç
  • Ekonomik Faaliyetler
  • Bölgeler
  • Uluslararası Ulaşım Hatları
  • Çevre ve Toplum
  • Doğal Afetler

1. Oturum: TYT Coğrafya Testinde Hangi Konudan Kaç Soru Çıkıyor?

TYT sınavında öğrencilerin 10 ve 11. Sınıf Coğrafya konularından soru sorulmaktadır. TYT Sosyal Bilimleri Testinden 20 soru sorulmaktadır. Bu soruların 5 adeti Coğrafya dersinden gelmektedir.

TYT COĞRAFYA KONULARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI 
TYT Coğrafya Konuları202320222021202020192018201720162015
Doğa ve İnsan1111
Dünya’nın Şekli ve Hareketleri1
Coğrafi Konum11
Harita Bilgisi11111
İklim Bilgisi111111321
İç ve Dış Kuvvetler1111112
Nüfus ve Yerleşme11121232
Türkiye’nin Yer Şekilleri1
Ekonomik Faaliyetler111
Bölgeler111121
Uluslararası Ulaşım Hatları11
Doğal Afetler1111111
TYT SOSYAL BİLİMLERİ TESTİ İÇİNDE COĞRAFYADAN ÇIKAN SORU SAYISI: 5

TYT Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılır?

YKS sınavının 1. Oturumu olan TYT’de Sosyal Bilimleri Testinde 20 soru sorulmaktadır. Bu 20 sorunun dağılımı şöyledir: Tarih: 5, Coğrafya: 5, Felsefe: 5, Din Kültürü: 5. TYT Coğrafya testinde çıkan sorular, temel Coğrafya bilgilerinin yorumlanması şeklindedir. TYT Sınavına giren öğrenciler hepsi Coğrafya sorularını yapabilecek durumdadır. Çünkü TYT Coğrafya konuları temel Coğrafya konularını içerdiği için 9.-10. sınıflarda, bütün alanlarda eğitim gören öğrencilere okutulmaktadır.

TYT Coğrafya sorularını çözmek için çalışmanız gereken konuları yukarıda sıralamıştık. TYT Coğrafya soruları bu konulardaki bilgileri içerdiği gibi sorulan soruları çözmek için öğrenciler bu bilgileri yorumlayabilmelidir. Bu nedenle kitap okumak bütün TYT testlerini çözerken yardımcı olmaktadır.   

TYT Coğrafya Çözmeden Sınavı Kazanabilir miyim?

TYT Sınavında, Sosyal Bilimler Testi içerisinde Coğrafya dersinden 5 soru sorulmaktadır. Her ne kadar soru sayısı az olsa da TYT Coğrafya sorularını iyi bir bölüm kazanan öğrencilerin tamamına yakını çözebildiği için mutlaka çözülmesi gereken sorular kategorisine giriyor. Ayrıca TYT Coğrafya soruları temel Coğrafya bilgisi olduğu için AYT sınavının da temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla TYT Sınavına hazırlanırken edindiğiniz bilgiler AYT sınavı için de gereklidir.

2024 TYT Coğrafya Konuları Ve Soru Dağılımları İLETİŞİM

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir